Direct naar inhoud
verdeling-1.jpeg
Naar Stories
dacom gewassen

Ivor Bosloper

Boer&Bunder

Historische gewasverdeling in perceel

In de nieuwe versie van Boer&Bunder klik je op een icoon van een voorgaand jaar om de gewasverdeling binnen dat voorgaande jaar te zien.

Op Boer&Bunder worden de BRP-percelen van één specifiek jaar getoond (het laatst beschikbare jaar). Onder Kenmerken staat een gewasoverzicht van voorgaande jaren, met per jaar een gewasicoon. Op basis van de geometrie van het geselecteerde perceel wordt bij elk jaar een gewas getoond. Het gebruikte gewas-icoon is gebaseerd op het gewas dat het grootste aandeel van alles gewassen in dat jaar had binnen de geselecteerde perceelsgeometrie. Perceelsgrenzen zijn niet altijd elk jaar hetzelfde, en met een geometrisch andere perceelsindeling kunnen er in een voorgaand jaar meerdere gewassen staan op de geometrie uit het huidige jaar. Een enkel gewasicoon voor een voorgaand jaar vertelt dus niet de hele waarheid...

 

De gewasverdeling in een voorgaand jaar was eerder al percentueel zichtbaar. Door met de muis te zweven boven een gewas-icoon worden de percentages per gewas binnen dat jaar getoond. Nu is de verdeling ook geografisch inzichtelijk door te klikken op het icoon. Dit kan relevant zijn want verschillen binnen een perceel zijn in bepaalde gevallen goed terug te voeren op een verschil in voorvrucht. Hiermee kan ook duidelijk worden dat er een rotatie-probleem is voor een kleiner gedeelte van een perceel; bijvoorbeeld te snel een herhaling aardappelen in een bouwplan. Een teler kan hier waarnemingen mee verklaren en er maatregelen op baseren.

Klik op het gewas-icoontje van een voorgaand jaar om op de gewasverdeling percentueel en op kaart te zien

 

Sommige percelen kennen veel verschillende gewassen op precies dezelfde plek in een voorgaand jaar.

 

Gebruik je dit voor je analyse, of heb je suggesties voor andere doorsnedes? Laat het ons weten.

Meer Boer&Bunder updates