We gebruiken cookies om je de beste ervaring te geven op onze website. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site gaan we ervan uit dat je hiermee instemt. Privacybeleid
Boer&Bunder
Inzicht in alle percelen in Nederland, België, Luxemburg, Oostenrijk, Duitsland, Denemarken & Frankrijk
Farm Intelligence
Slimme en snelle registratie van activiteiten op percelen
Koppel precisielandbouw aan teeltregistratie
Advies over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen
Betrouwbare weersverwachting per regio
Historische én actuele weerdata van je eigen of een Dacom weerstation
Precies weten wanneer, waar en hoeveel je moet irrigeren
Geavanceerd bodemvochtstation met toegang tot onze applicaties
De meeste accurate en betrouwbare meting van weergegevens
Robuuste bodemvochtsensor met twee meetdieptes
Agribusiness
Maak je agribusiness datagedreven en zet in op data-uitwisseling met telers.
Dit zijn de verhalen van onze boeren. Bekijk de cases voor inspiratie.
De bodem is een complex geheel. Om boeren te helpen er meer grip op te krijgen, heeft Dacom de CropX bodemvochtsensor geïntroduceerd. Een betaalbaar en betrouwbaar instrument, vooral handig bij de keuzes omtrent beregening. "Met de huidige brandstof- en kunstmestprijzen is dat extra waardevol."
Veel telers passen hun gewasbeschermingsmiddelen toe volgens een strak spuitschema. Het loont echter om óók te kijken naar de infectiedruk. "Daarmee kun je al snel één en soms meerdere bespuitingen per jaar uitsparen", weet Gert Sterenborg, akkerbouwer en werkzaam bij Dacom. De infectieradar van Dacom biedt hierbij uitkomst.
Cichoreiverwerker Sensus maakt al meer dan 5 jaar gebruik van Dacom om de teelt van cichorei te verbeteren. Telers worden gesteund in het maken van beslissingen voor en tijdens de teelt. Met als doel een hogere gemiddelde opbrengst.
De familie De Jong boert in een bijzonder stukje Nederland. Langs de Noordzeekust in het toeristische Ouddorp verbouwd het primeur- en sierteelten. Daarvoor zijn 3 verschillende certificeringschema’s vereist. Om de administratieve lasten zo laag mogelijk te houden wordt Teeltregistratie van Dacom gebruikt.
Met zijn ouders runt Marcel Kooijman een akkerbouwbedrijf op het Zeeuwse eiland Tholen. Al 2 decennia werkt het met een digitaal teeltregistratiesysteem. Als PlanetProof-teler is het belangrijk om gedetailleerd alle teelthandelingen vast te leggen. Het overzicht is altijd actueel en je hebt hem – op de app – altijd bij de hand. Ook in het veld en op de trekker.
Berkers in Deurne is een akkerbouwbedrijf met loonwerktak. Op 450 hectare staat de teelt van fritesaardappelen centraal. In totaal 250 hectare, die in de wijde omtrek geteeld worden. Gewasbescherming voert het bedrijf ook in loonwerk uit. Voor alle werkzaamheden wordt Teeltregistratie van Dacom gebruikt. Zo heeft het bedrijf overzicht van alle werkzaamheden die moeten worden uitgevoerd en die al zijn gebeurd.
Grensboer Daniël Castermans bewerkt grond in Nederland, Vlaanderen en Wallonië. Dat vereist soms 3 administraties voor de teelt. Door zoveel mogelijk te digitaliseren met Teeltregistratie van Dacom worden de administratieve lasten verlicht. Minder kantooruren geeft tijd voor het gewas.
Dacom Farmlook geeft de Belgische aardappelverwerker Mydibel de mogelijkheid om het teeltadvies verregaand te digitaliseren. Dat geeft veel gemak bij zowel de teler als afnemer. Het neemt werk uit handen, fouten worden voorkomen en de traceerbaarheid is waterdicht. Maar, er zijn meer voordelen. Zo vergemakkelijkt het programma de logistiek en oogstplanning met de juiste aanduiding van percelen.
Nanne Sterenborg heeft een akkerbouwbedrijf gecombineerd met pluimvee in het Groningse Onstwedde. Dit jaar maken ze voor het eerst gebruik van de draadloze koppeling tussen Dacom en Grimme via Agrirouter voor het poten van aardappelen.
Toen Evenhuis VOF in Giethoorn (Ov.) een nieuwe Massey Ferguson trekker kocht maakte hij kennis met Dacom Cloudfarm. Het draadloos overzetten van AB-lijnen, in slechts een paar klikken, leverde direct veel gemak. Dat is niet zo gek wanneer je jaarlijks 100 aardappelpercelen bewerkt.
De samenwerking tussen Trimble en John Deere gps bracht bij de Groningse akkerbouwer Niels Evers de noodzaak om eenvoudig AB-lijnen over te kunnen zetten. In de wintermaanden kan hij zijn percelen nauwkeurig intekenen en spuitsporen op de juiste plek aanleggen.
Akkerbouwer Berend Jansema uit Sellingen (Gr.) heeft inmiddels 4 jaar ervaring met precisielandbouw op zijn 180 hectare tellend akkerbouwbedrijf. In de teelt van zetmeelaardappelen en zaaiuien experimenteert Jansema onder andere met het variëren van de stikstofbemesting en bodemherbicide.
Wie komend voorjaar aan de slag wil met variabele toepassingen tijdens het poten moet nu aan de slag. Waar moet je op letten? Wat heb je nodig? Wat levert het op?
Voor het bespuiten of bemesten van een perceel is inzicht in de oppervlakte essentieel. Bij Loonbedrijf Tamminga weten ze daar alles van. Het dataplatform Boer&Bunder wordt dan ook als handzame tool ervaren.
Ruim 700.000 landbouwpercelen in Nederland vormen de ruggengraat van Boer&Bunder. Akkerbouwer en varkenshouder Mark Meinen maakt er dankbaar gebruik van, vooral bij het huren van grond. ‘Het is makkelijk om de grootte en historie van een perceel in te zien.’
Je krijgt heel veel data, die altijd en overal beschikbaar is. Akkerbouwer en bloembollenteler Wilbert Mans twijfelt niet over de meerwaarde van Boer&Bunder. Vooral bij zijn steeds terugkerende zoektocht naar huurpercelen biedt het dataplatform belangrijke informatie.
Akkerbouwer Arjan Schrauwen maakt hiervoor graag gebruik van Boer&Bunder. Vooral bij huur of aankoop van percelen is het een waardevolle tool om een goede quickscan te maken.
Wilbert Siebring (58) heeft samen met zijn zoon Jurgen (31) een akkerbouwbedrijf in Oranjedorp. Door met taakkaarten te sturen op verschillen in de bodem willen ze het teeltrendement van verschillende gewassen verbeteren.
Graszoden Lannoo uit Pittem (B.) richt zich louter op de teelt en vermarkten van graszoden. Precisielandbouw speelt hier een steeds grotere rol. Het bedrijf heeft nu een jaar ervaring met Cloudfarm. “We registreren alle werkzaamheden, gebruiken het voor onze planning en om taakkaarten mee te maken”, zo vat eigenaar David Lannoo het samen.
Christel Thijssen uit Nieuwehorne (Fr.) is misschien wel Nederlands bekendste precisielandbouw-loonwerker en ‘dronewerker’. Bij alle werkzaamheden wordt Cloudfarm ingezet. Voor de administratie én het gemak voor de klant.
Op zand- en lössgrond waar mais wordt geteeld is het wettelijk verplicht om een vanggewas te zaaien. Loonbedrijf Mulder uit Putten heeft hiervoor een nieuwe zaaimachine ontwikkeld. En in die hectares zat precies het probleem.
De schuren van loonwerker Maurice Zandvliet uit Tjalleberd (Fr.) staan niet vol met trekkers, dumpers, silagewagens en meer. Bewust kiest de Fries voor een gespecialiseerd takenpakket en bijbehorende machines. Precisielandbouw in de vorm van bodemscans, variabel strooien en spuiten en opbrengstmeten is de basis voor alles.
Daniël Cerfontaine heeft een agrarisch loonbedrijf en eigen akkerbouwbedrijf in het Zuid-Limburgse Berg en Terblijt. Op 200 hectare grond worden er mais, granen, aardappelen, bieten, wortelen en uien geteeld.
Om efficiënt te kunnen werken op zijn akkerbouwbedrijf in Drouwenerveen (Dr.) werkt Fré Dilling sinds 2 jaar met Cloudfarm. De percelen en AB-lijnen staan netjes in Cloudfarm opgeslagen. “Als iets beter, goedkoper en sneller kan dan heb ik altijd interesse”, zegt hij zelf.
Begin oktober is de drukste periode van het jaar aangebroken voor de familie Steenge in Annerveenschekanaal (Dr.). In totaal moeten 240 hectare zetmeel- en industrieaardappelen worden gerooid. De data ontvangt akkerbouwer Harm Steenge direct in Cloudfarm. “Is het perceel geoogst, dan krijg je een seintje.
Akkerbouwer Dirk Jan Beuling ontdekte als deelnemer in een project van het waterschap de meerwaarde van bodemvochtsensoren. Hij verwacht veel van de toekomstige ontwikkelingen en toepassingen van sensoren in zijn bedrijf.
Cor Biemond (36) uit Bierum is pootgoed-teler. Hij verwerkt sinds een paar maanden zijn teeltgegevens van de pootaardappelen, suikerbieten, zaai-uien en granen via de teeltregistratie van Dacom. Dit systeem van Dacom is heel visueel ingesteld.
Het afgelopen voorjaar staat te boek als uitgesproken droog. Maar hoe droog is het precies geweest en hoe kan een teler zijn gewas het beste beregenen? Met de juiste apparatuur is de droogte exact te meten en is het optimale watergift te berekenen, want ook hier geldt ‘meten is weten’.
Probeer onze producten gratis
Probeer onze producten 30 dagen gratis