Direct naar inhoud
overnl.jpeg
Naar Stories
dacom gewassen

Ivor Bosloper

Boer&Bunder

Datasets zichtbaar per perceel én van heel Nederland

In de nieuwe versie van Boer&Bunder vind je met één klik alle beschikbare data over een perceel. Hiermee zijn gegevens zoals teelthistorie, grondsoorten, grondwaterbeschermingsgebieden, no-fly zones, actuele satellietbeelden, natuurbeheer en de eigendom van een perceel altijd binnen handbereik. De data is zowel per perceel als voor heel Nederland inzichtelijk en door middel van iconen is het wisselen tussen de datasets erg eenvoudig.

 

Boer&Bunder is ingericht op de boer en zijn/haar omgeving. Alle data die wordt getoond, was al beschikbaar op andere plekken, maar op Boer&Bunder is de informatie teruggebracht op perceelsniveau. Het is minder technisch en toegankelijker gemaakt. We halen onze data van PDOK, NGR, data.overheid.nl, Alterra en de groenmonitor (de laatste is ook van Alterra). Iedereen die contact met ons opneemt, leggen we uit waar de data vandaan komt en hoe deze is te gebruiken. Als ons wordt gevraagd om interpretaties en toelichtingen over de data te geven, dan verwijzen we door naar het betrokken onderzoeksinstituut zoals Alterra/WUR, want voor gefundeerde uitspraken moet je breder kijken dan de data.

Een nieuwe feature in Boer&Bunder 2.0 is dat de data ook op landsniveau wordt getoond. Dit gebeurde al op veel van de bronlocaties van de datasets - laat je inspireren op pdokviewer - maar juist het kunnen afwisselen van visualisatie van data per perceel als voor heel Nederland geeft extra inzicht.

Hoe werken de datasets over Nederland?

In de nieuwe versie van Boer&Bunder staan rechts bovenin iconen met datasets die één voor één aanklikbaar zijn. Vanwege beperkte schermruimte komt dit op mobiel in een lagenkiezer terug. Als voorbeeld tonen we hieronder de dataset ‘percelen’ over een stuk van Noord-Nederland. Lichtgroen is gras, geel mais, rood aardappels, paars uien, turquoise bieten, oranje wortels. De akkerbouwgebieden zijn herkenbaar aan een verzameling bonte kleuren en grasland is vooral egaal groen.

 

Meer Boer&Bunder updates