Direct naar inhoud
Foto4_2.JPG
Naar Stories
dacom gewassen

Harm Steenge

Cloudfarm

Met de opbrengstdata op zak ligt er een goede basis

Begin oktober is de drukste periode van het jaar aangebroken voor de familie Steenge in Annerveenschekanaal (Dr.). In totaal moeten 240 hectare zetmeel- en industrieaardappelen worden gerooid. Daarvoor investeerde het bedrijf dit jaar in een AVR Puma 4.0 bunkerrooier. Die is uitgerust met het AVR Connect en opbrengstmeting. De data ontvangt akkerbouwer Harm Steenge direct in Cloudfarm. “Is het perceel geoogst, dan krijg je een seintje. Opbrengstdata wordt automatisch ingeladen.”

Harm Steenge bij de nieuwe AVR Puma 4.0 van Akkerbouw-en loonbedrijf Steenge uit Annerveenschekanaal (Dr.). “Zodra het rooien klaar is staat de opbrengstdata in het systeem.”

Teeltregistratie essentieel

Samen met ouders Jan en Johanna en neef Rik Steenge beboert Harm zo’n 420 hectare akkerbouwland. Ook voor derden wordt de aardappelteelt beheerd. Via een loonwerktak rooit het bedrijf jaarlijks 350 hectare suikerbieten. Dankzij de 1 op 2 aardappelteelt voor Avebe en Rixona domineert dit gewas het bouwplan. Daarnaast worden zaaiuien, suikerbieten, wintertarwe en zomergerst verbouwd. Op een bedrijf van deze omvang is een nauwkeurige teeltregistratie van het grootste belang beaamt Harm. “Inmiddels vragen Avebe en Cosun Beet Company om een sluitende teeltregistratie. Sinds 4 jaar werken we met Teeltregistratie. Wat ons aansprak, toen we overstapten van een ander systeem, is de online functionaliteit. Dit werkt in het veld, de trekker of op kantoor. Overal kun je inloggen, data raadplegen en aanvullen. Een mooi voorbeeld is het spuitwerk. Neef Rik rijdt altijd met de veldspuit. Is hij op vakantie, dan neem ik het over.

Dankzij de digitale en automatische registratie weet ik precies waar ik moet zijn, wat ik moet spuiten en welke dosering. Dat werkt echt goed.”

Precisielandbouw-studiegroep

Met enkele jaren ervaring onder de riem besloot Harm afgelopen winter de volgende stap te maken, zo legt hij uit. “Met precisielandbouw deden we niets. Opbrengstmeting op de rooier zie ik als de eerste stap. De data moet verschillen binnen het perceel aantonen, waar we op kunnen sturen. Ik geloof het meeste in het variëren van de pootafstand. Het gehalte organische stof is in lage plekken altijd hoger. Het idee is om hier nauwer te poten en op de hoge koppen juist wijder. Afgelopen winter kreeg ik de kans deel te nemen aan de Dacom precisielandbouw-studiegroep en ben ik met Cloudfarm gestart. Je hebt intensief contact met collega’s uit de regio, die meer ervaring hebben op dit vlak. Daar hoop ik van te leren. Met de opbrengstdata op zak ligt er een goede basis.”

Probleemloze koppeling

Over de koppeling tussen AVR en Dacom is Steenge goed te spreken. “AVR heeft zijn eigen Connect-platform. Omdat we nu Cloudfarm gebruiken wil ik niet nog een systeem.

“Dacom en AVR hebben de koppeling gemaakt voor data-uitwisseling. Ik heb nog geen tijd gehad de gegevens goed te bestuderen en ben vooral benieuwd of de effecten van het beregenen zichtbaar zijn.”

Het is jammer dat de data niet real-time in de display van AVR is te zien. Hier kun je wel het tarrapercentage corrigeren. Op onze zandgrond verwacht ik geen grote afwijkingen. Zelfs onder vochtige omstandigheden zijn de aardappelen schoon. Twee weegstrips in de vaste leesband op de rooier wegen het product. Kalibreren is niet vereist. De tijd dat het product binnenkomt, totdat het in de bunker ligt, kun je wel handmatig aanpassen.”

AVR slaat de data op in het eigen Connect-platform en stuurt automatisch alle gegevens naar Cloudfarm. De gegevens zijn direct toepasbaar voor bijvoorbeeld het genereren van taakkaarten.

Afnemer betaalt voor data

Zodra Harm het land uit rijdt krijgt Rik, die het inschuren op zich neemt, een melding van Cloudfarm dat het perceel is geoogst.

“Kijk”, zegt hij. “Zo kun je nooit iets vergeten of fout noteren.”

Deze winter wordt de data met een teeltadviseur beoordeeld. De opbrengstdata komt automatisch in de teeltregistratie van Steenge terecht die digitaal naar Avebe wordt doorgestuurd. Telers van Avebe ontvangen hiervoor een vergoeding. Problemen met het delen van data heeft hij niet. “Wanneer dit het systeem verbetert heb ik hier profijt van. Een opbrengstverschil van 10 ton zie je met het blote oog nauwelijks. Een van 5 ton helemaal niet. Hier ligt juist de winst. Bij ons draait het om de kilo’s en het zetmeelgehalte. Iedere procent extra zetmeel levert €5 per ton op. Lukt het om de teelt de verbeteren – bijvoorbeeld door gericht te beregenen – dan is de winst direct zichtbaar. Data helpt hierbij.”

Jan en Johanna Steenge runnen het 420 hectare grote akkerbouwbedrijf samen met zoon Harm en neef Rik. De zetmeel- en industrieaardappelteelt is hun belangrijkste en grootste gewas.

Dacom Cloudfarm

De koppeling tussen AVR Connect en Cloudfarm is slechts één van de geïntegreerde machine koppelingen. In Cloudfarm kun je ook koppelen met AGCOMy John Deere en Agrirouter om draadloos informatie uit te wisselen met een groot aantal machinemerken. Benieuwd welke koppeling Cloudfarm met jouw machinepark kan leggen? Neem contact op met sales@dacom.nl voor meer informatie.

Meer Cloudfarm updates